Κινόα

Η κινόα με επιστημονική ονομασία Chenopodium quinoa (Χηνοπόδιον κινόα) είναι θάμνος του οποίου οι σπόροι τρώγονται, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το φαγόπυρο και έχει πάρα πολλά ευεργητικά οφέλη για την υγεία.

Καλλιεργείται και προέρχεται από την Νότια Αμερική και έρευνες δείχνουν οτι ήταν βασική τροφή στην καθημερινότητα των Ίνκας καθώς έχει τρομερά πλεονεκτήματα και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  

Δεν περιέχει γλουτένη και έτσι χωνεύεται γρήγορα και εύκολα και είναι ιδανική για άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται σαν αντικατάστατο του ρυζιού.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτηκότητά της σε πρωτεΐνη που πλησιάζει τα επίπεδα πρωτεΐνης που έχει το κόκκινο κρέας.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η κινόα μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη φλεγμονών και στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης C και Ε.