Πλεονεκτήματα Κατεψυγμένων

Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους.

Κατά τη δεκαετία του ´30 τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης και πλέον η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Η σωστή κατάψυξη και διακίνηση των κατεψυγμένων τροφίμων εξασφαλίζει ποιότητα και προσφέρει  ασφάλεια 

Η διαδικασία της ψύξης αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο για να διατηρηθεί ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει φρεσκάδα, ποιότητα, γεύση και θρεπτικές ουσίες.

Η διατήρηση των λαχανικών στην κατάψυξη έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη απώλεια σε βιταμίνες από τα φρέσκα λαχανικά τα οποία δεν καταναλώνουμε άμεσα.

Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.

Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.