Πράσο

Το πράσο ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών “Liliaceae”μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Η καταγωγή του είναι από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και την Μέση Ανατολή, και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως τα γιγάντια πράσα της Ιταλίας και τα πράσα καλέμια που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πράσο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε πάρα πολλές συνταγές και μοιάζει αρκετά με το κρεμμύδι έχει όμως μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση χαρίζοντας έτσι μια πολύ ευχάριστη νότα στο φαγητό.

Καθώς αποτελείται κυρίως από νερό και περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.