Η σωστή κατάψυξη και διακίνηση των κατεψυγμένων τροφίμων εξασφαλίζει ποιότητα και προσφέρει ασφάλεια.

Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους. Κατά τη δεκαετία του ´30, τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης.

Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;

Όσο πιο γρήγορα καταψύχεται ένα προϊόν, τόσο καλύτερα θα διατηρηθεί η ποιότητά του. Κατά τη διάρκεια της ταχείας κατάψυξης (shock freezing) δημιουργούνται παγοκρύσταλλοι μικρού μεγέθους, σε αντίθεση με τη βραδεία κατάψυξη όπου δημιουργούνται μεγάλοι παγοκρύσταλλοι. Η δημιουργία μικρών παγοκρυστάλλων ελαχιστοποιεί τη διάχυση νερού από το εσωτερικό των κυττάρων, οι κυτταρικές δομές του προϊόντος δεν καταστρέφονται και τα θρεπτικά συστατικά του παραμένουν άθικτα. Η διαδικασία της ψύξης αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο για να διατηρηθεί ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει φρεσκάδα, ποιότητα, γεύση και θρεπτικές ουσίες. Η κατάψυξη εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή.

Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά;

Η κατάψυξη που γίνεται στα προϊόντα της bofrost* έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Τα λαχανικά και τα φρούτα μας καταψύχονται στην καλύτερη κατάστασή τους, αμέσως μετά τη συγκομιδή, με τη μέθοδο της «ταχείας κατάψυξης» (shock freezing) και συχνά συμβαίνει να είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα «φρέσκα» προϊόντα. Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να διαρκέσει πολλές ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αντίθετα, στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων, επειδή οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται σημαντικά από την ψύξη.

Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα προϊόντα bofrost* στον καταψύκτη;

 

Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον οικιακό καταψύκτη (-18 οC) μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στη συσκευασία, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους.  Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα προϊόντα.

Συμβουλές για τη Συντήρηση των Κατεψυγμένων Προϊόντων στους Οικιακούς Καταψύκτες

 

  • Οι καταψύκτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C.
  • Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζουν με προϊόντα, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.   Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται η υπερφόρτωσή τους.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί, δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.
  • Εάν διαπιστωθεί βλάβη στον καταψύκτη και απαιτείται επισκευή αυτού και ταυτόχρονα τα τρόφιμα έχουν αποψυχθεί, εφ’ όσον η ποσότητα τους είναι μεγάλη και δεν μπορούν να καταναλωθούν εντός 24 ωρών, μαγειρέψτε αυτά που είναι δυνατόν να μαγειρευτούν (π.χ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ή φιλέτα ψαριού μπορούν να βράσουν σε σκέτο νερό).  Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν και εφ’ όσον έχει επισκευασθεί ο καταψύκτης, βάλτε τα πάλι στον καταψύκτη για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μπορείτε να τα ξαναμαγειρέψετε και να τα καταναλώσετε με ασφάλεια.