Πολλές κατεψυγμένες σπεσιαλιτέ
Παράδοση κατ' οίκον
Πληρωμή κατά τη παράδοση
Αγοράστε 24 ώρες την ημέρα

Κατεψυγμένα Ψάρια: ένας πρωταγωνιστής στην διατροφή μας

Κατεψυγμένα Ψάρια: ένας πρωταγωνιστής στην διατροφή μας

Ο λόγος στην ειδικό

Ο λόγος στην ειδικό

Για τους επόμενους μήνες θα εμβαθύνουμε στις έννοιες της διατροφής με την Dr Cinzia Dalla Gassa, η οποία είναι διαιτολόγος και ειδική στην ανανέωση των διατροφικών συνηθειών. Θα ανακαλύψουμε μαζί μερικές θεματικές ενότητες, όπως είναι η συχνότητα της κατανάλωσης ορισμένων βασικών προϊόντων και θα κατανοήσουμε με ποιον τρόπο τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να εισαχθούν σε ένα πλήρες διαιτολόγιο, βοηθώντας μας έτσι στην προετοιμασία των γευμάτων. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε σε μια συγκεκριμένη διατροφική κατηγορία που είναι το ψάρι.

Γιατί το ψάρι πρέπει να είναι ένας πρωταγωνιστής στην διατροφή μας

Το ψάρι είναι πηγή πολύ βασικών θρεπτικών συστατικών αλλά η κατανάλωσή του είναι συχνά μικρότερη από αυτήν που συνίσταται στα μοτίβα διατροφής.

Εξαιτίας της περιεκτικότητας που έχουν τα ψάρια σε πρωτεΐνες υψηλής απορρόφησης, σε μεταλλικά άλατα όπως ο φώσφορος, το σελήνιο και το ιώδιο, αποτελούν (τα ψάρια) τροφή που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο είδος τροφής της διατροφικής αλυσίδας. Το δυνατό σημείο των ψαριών, είναι η παρουσία σε αυτά των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα γνωστά Ωμέγα-3. Τα λιπαρά αυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιακή λειτουργία, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, διατηρούν ελαστικές τις αρτηρίες, μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο οργανισμός του ανθρώπου μετατρέπει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε ουσίες που ονομάζονται “Ρεσολβίνες». Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και εφαρμόστηκε σε εργαστηριακά μοντέλα, αποδεικνύει την ικανότητα αυτών των μορίων να καταστέλλουν την δράση των «κακών» λεμφοκυττάρων που συμμετέχουν σε χρόνιες φλεγμονές. Η Ιταλική Ένωση Ανθρώπινης Διατροφής (SINU), συστήνει μια μέση κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Ψάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο ;

Είναι μπερδεμένη η άποψη του κατά πόσο το φρέσκο ψάρι είναι προτιμότερο από το κατεψυγμένο. Όταν όμως ένα κατεψυγμένο προϊόν έχει επεξεργαστεί σύμφωνα με τα πιο υψηλά στάνταρντ ποιότητας, τότε μπορεί να εγγυηθεί οργανοληπτικές και διαθρεπτικές ιδιότητες εφάμιλλες με εκείνες του καλύτερου φρέσκου ψαριού. Αξίζει να θυμηθούμε ότι τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να πωληθούν αρκετές ημέρες μετά την αλίευσή τους σε σχέση με τα φρέσκα. Όταν ένα ψάρι είναι φρέσκο πρέπει να πωληθεί και να καταναλωθεί άμεσα διότι τα ευαίσθητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, παρουσία οξυγόνου υπόκεινται σε οξείδωση, μετατρέποντας τα σε ουσίες υποβαθμισμένες ποιοτικά. Με την κατάψυξη που γίνεται άμεσα μετά την αλίευση, τα ψάρια διατηρούν ατόφια όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα κατεψυγμένα ψάρια bofrost, πλεονεκτούν και για την συμβολή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα η οποία επιβεβαιώνεται και με τις πιστοποιήσεις MSC και ASC. Η εγγύηση ενός ψαριού που δεν είναι μόνο θρεπτικά ποιοτικό αλλά οι διαδικασίες επεξεργασίας του σέβονται τον πλανήτη, επιτρέπει στον πιο προσεκτικό καταναλωτή να βάλει στο τραπέζι του ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

Η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ λίγη

Παρόλη την μεγάλη διατροφική αξία των ψαριών, η παρουσία των ψαριών στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των καταναλωτών είναι αρκετά μικρή. Για να κατανοήσουμε το κατά πόσον το ψάρι προτιμάται, αρκεί να παρατηρήσουμε ότι τα εστιατόρια που ειδικεύονται στο μαγείρεμα ψαριών, επιλέγονται από τους πελάτες μόνο στην περίπτωση που οι τελευταίοι θέλουν να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις. Το γιατί ενώ το ψάρι είναι τόσο θρεπτικό προτιμάται τόσο λίγο, ίσως να μπορεί να εξηγηθεί με τα παρακάτω σημεία:

  • το να πάει κανείς στο ιχθυοπωλείο ελπίζοντας να βρει ψάρια καλής ποιότητας
  • ο χρόνος που έχει στην διάθεση του ο καταναλωτής προκειμένου να καθαρίσει και να μαγειρέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ψάρι, δεν είναι πάντα διαθέσιμος
  • μετά το μαγείρεμα του ψαριού, το σπίτι είναι γεμάτο από την οσμή του

Αναγνωρίζοντας την σημασία που έχει για τον καταναλωτή η κατανάλωση ψαριών, χρειάζεται να βρεθούν απλές λύσεις προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα μικρά καθημερινά εμπόδια και το ψάρι να γίνει μια θρεπτική καθημερινή συνήθεια.

O πιο απλός και νόστιμος τρόπος να φέρετε το ψάρι στο τραπέζι σας

Πως να βάλουμε στο τραπέζι μας το ψάρι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ;

Μαγειρεύοντας το ψάρι της bofrost*, όλα τα παραπάνω εμπόδια ξεπερνιούνται με τον καλύτερο τρόπο :

  • Έχετε διαθέσιμα καθαρισμένα ψάρια πάντα στο καταψύκτη σας όλες τις ώρες.
  • Βάλτε στο τραπέζι σας τις πιο ωραίες και νόστιμες συνταγές με ψάρια που ετοιμάζονται πολύ σύντομα. Ψάρια φιλέτα, ψάρια πανέ, κροκέτες ψαριού, burger σολομού συνδυασμένα με λαχανικά και μυρωδικά, με ελάχιστα λιπαρά και πολλές βιταμίνες.