Το ψάρι είναι πηγή πολύ βασικών θρεπτικών συστατικών αλλά η κατανάλωσή του είναι συχνά μικρότερη από αυτήν που συνίσταται στα μοτίβα διατροφής.
Εξαιτίας της περιεκτικότητας που έχουν τα ψάρια σε πρωτεΐνες υψηλής απορρόφησης, σε μεταλλικά άλατα όπως ο φώσφορος, το σελήνιο και το ιώδιο, αποτελούν (τα ψάρια) τροφή που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο είδος τροφής της διατροφικής αλυσίδας. Το δυνατό σημείο των ψαριών, είναι η παρουσία σε αυτά των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα γνωστά Ωμέγα-3. Τα λιπαρά αυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιακή λειτουργία, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, διατηρούν ελαστικές τις αρτηρίες, μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο οργανισμός του ανθρώπου μετατρέπει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε ουσίες που ονομάζονται “Ρεσολβίνες». Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και εφαρμόστηκε σε εργαστηριακά μοντέλα, αποδεικνύει την ικανότητα αυτών των μορίων να καταστέλλουν την δράση των «κακών» λεμφοκυττάρων που συμμετέχουν σε χρόνιες φλεγμονές. Η Ιταλική Ένωση Ανθρώπινης Διατροφής (SINU), συστήνει μια μέση κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.